swiat_wyciety_w_jablku

Powszechnie uważa się, ze jabłecznik to ciasto z jabłkami. Tak też brzmi polska nazwa dla napoju cydr, który wytwarza się z jabłek. Może, aby nie mylić tych dwóch produktów, obecnie dla napitku zaczęto posługiwać się angielskim pochodzeniem słowa. Tak czy inaczej wokół tego napoju robi się coraz głośniej. Nadciąga lato, pora wzmożonego pragnienia, a więc parę słów na temat cydru.

Cydr jest przefermentowanym sokiem z dojrzałych jabłek (bez dodawania cukru!), o wyglądzie od mętnego po klarowny, o zawartości alkoholu od 2 do 7%. Płynny jabłecznik charakteryzuje się świeżym aromatem i słodkawo-kwaskowym smakiem. Sposób wytwarzania zbliżony jest do produkcji piwa i z tym napojem cydr konkuruje. Obserwuje się, z roku na rok, rosnącą popularność cydru. Ciekawe jak ta rywalizacja się zakończy. Moda na niego w Polsce jest nowym zjawiskiem. Pojawiła się kilka lat temu. Dotarła do nas prawdopodobnie z Wielkiej Brytanii, choć cydr jest popularny od Francji po Litwie.

Największym producentem cydru jest Wielka Brytania, ale to w sąsiedniej Irlandii spożywa się najwięcej tego trunku, bo aż średnio 16 litrów rocznie, dzięki czemu udział jabłecznika w rynku alkoholi na Zielonej Wyspie wynosi około 8 proc. Przeciętny Fin wypija 11 litrów jabłecznika. W Wielkiej Brytanii na każdego mieszkańca przypada rocznie 9 litrów tego napitku.

W 2013 roku Polska była największym producentem jabłek w Unii Europejskiej. Oznacza to, że trzeba poszukiwać wszystkich możliwych sposobu na wykorzystanie tych owoców. W Polsce jabłka do produkcji cydru wykorzystuje się od 1996 roku i od tej daty stale zwiększa się ilość wytwarzania tego trunku. To dobra wiadomość, bo zawsze większe korzyści osiąga się ze sprzedaży z sektora przetwórczego. Rośnie też znaczenie Polski jako eksportera cydru.

Teraz okazuje się, że polski jabłecznik „app!cydr”, za sprawą +H2O, będzie też na bieżąco dostępny w największej sieci sklepów spożywczych w Polsce, a to oznacza, że stanie się on powszechnie dostępny dla wszystkich. Bardzo ciekawi mnie, czy będzie on poważnym rywalem dla piwa czy zajmie znaczącą pozycje niszową? Prawdopodobnie już tego lata będzie się można zorientować czy nowy sposób na wykorzystanie polskich jabłek odniesie sukces. Liczę na zyski.

Komentarze (16):

  1. Avatar
    artur4448

    Napój jabłkowy na pewno jest bardzo smaczny i skutecznie gasi pragnienie zwłaszcza z dodatkiem mięty.Każdy na pewno chętnie ugasi pragnienie napojem.Zatem polecam go też nie koniecznie jako napój chłodzący ,ale i do obiadu i na inne okazje.

  2. Avatar
    Aleksander

    Jeżeli ma być to napój dla mas, to na pewno głównym czynnikiem będzie cena, tego napoju, nie wiem jak smakuje, ale się pewnie nie długo przekonam i zwrócę na niego uwagę, lecz zaczekam na lepszą pogodę, pewnie, to podniesie jego walory smakowe. Pomysł dobry i przekonamy się jak się na naszym podwórku przyjmie.

  3. Avatar
    Asia

    Gdy sok wyprodukowany jest ze stu procentowych owoców jędrnych i soczystych oraz dobranych odmian jabłek, który nadaje smak, oczywiście bez dodatku cukru, to lekarstwo oczyszczające nasz organizm…

  4. Avatar
    agawa

    Jeśli takie użycie owoców ma przynosić zyski , to jestem jak najbardziej -za. Nigdy nie próbowałam takiego napoju, chętnie skosztuję .

  5. Avatar
    AKaja

    Znam ten napój i jest znakomity. Lekki, doskonały na upały. Nie ma też goryczki jak piwo. Powinien być popularny w naszym kraju, myślę, że szczególnie paniom przypadnie do gustu.

  6. Avatar
    Teofil

    Ja jestem zdecydowanie za. Lepiej wypić jabłecznik choć ta nazwa używana była także dla szarlotki niż jakieś piwo z dodatkiem sztucznego barwnika. Mam nadzieję, że minister finansów nie wpadnie na pomysł wyższej akcyzy.

  7. Avatar
    Amaja

    Jabłecznik kojarzy mi się z szarlotką. Jeszcze tego napoju nie piłam, może wkrótce spróbuję. Myślę, że dalej piwo będzie górą nad napojami owocowymi

  8. Avatar
    bm

    Dla zainteresowanych – dobry cydr będzie można kupić w sieci Biedronka. A uruchomienie produkcji na dużą skalę pozwoli zniwelować potencjalne embargo na eksport polskich jabłek do Rosji 🙂

  9. Avatar
    Andrzej 258

    Sok jabłkowy zmieszany z wodą to jeden z najskuteczniejszych i najtańszych napojów izotonicznych. Aby go otrzymać, należy zmieszać sok z wodą w propocji 1 do 2. Ma on podobną gęstość jak płyny ustrojowe i może być błyskawicznie przyswojony przez organizm. Oprócz fruktozy czyli szybkiej energii, dostarcza on również sód i magnez. W przeciwieństwie do drogich napojów izotonicznych dostępnych w sklepach, nie zawiera on sztucznych barwników, aromatów, ani konserwantów.

  10. Avatar
    Andrzej

    O jabłuszko jabłuszko
    Jabłuszko pełne snu
    Gdzie spojrzeć jabłuszko
    Jabłuszko tam i tu
    Gdzie spojrzeć jabłuszko
    Jabłuszko tam i tu
    Jabłuszko pełne snu + konkurencyjna cena w stosunku do piwa i sukces murowany. Będzie, będzie się działo…

  11. Avatar
    Amadeusz

    Hm .. napój jest całkiem, całkiem czasem lubię siorbnąć szklaneczkę ;), ale jak na razie przegrywa z tradycyjnym browarem, moje kubki smakowe taki wybór preferują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.